weblogo Regiobode

Samen denken helpt!

Auteur: | Gepubliceerd op: | Categorie:

De visie van Denkkracht.nl in kort bestek - in de Regiobode van 14 december 2022.

Over sommige zaken kun je lang blijven piekeren. Het zijn kwesties of vragen waarop je niet zo maar een antwoord hebt. Dat kunnen persoonlijke zorgen zijn, keuzes waarvoor je staat, ziekte of een naderend einde. Of zaken die je bijzondere belangstelling hebben. Je zou ze levensvragen kunnen noemen. Ze houden je diepgaand bezig.

Je hoeft er niet alleen voor te staan. Filosofische praktijk Denkkracht.nl biedt verschillende mogelijkheden om samen na te denken over de kwesties die jou bezighouden. Samen denken helpt om andere invalshoeken te vinden. De zaken op een rijtje te zetten. In alle gevallen vindt er verdieping plaats. En wordt helder wat je te doen staat.

Een-op-een

Samen met praktisch filosoof Peter Schmitz onderzoek je precies wat je bezighoudt. Wat zijn de redenen dat je er niet uit komt? Wat is je gedachtegang? Waar is je denken op gebaseerd? Is een andere zienswijze mogelijk?

Gespreksgroep Levensvragen

Een andere mogelijkheid is om deel te nemen aan een Gespreksgroep levensvragen. We komen maandelijks bij elkaar en bespreken dan een vraag die ons op dat moment bezighoudt. In Eerbeek is er weer plek voor nieuwe deelnemers. De laatste bijeenkomst van dit jaar is op woensdag 21 december.

Filosofische spellen

Samen filosoferen kan ook aan de hand van een filosofisch spel. In januari starten bij de Paperclip in Velp cursussen rond het dialoogspel Zon en maan en het levensvisiespel Ken je zelf.

Het dialoogspel Zon en maan is ontwikkeld door Christa Anbeek, hoogleraar aan de VU, om op een openhartige manier met elkaar te praten over zogenaamde contrastervaringen. Ervaringen die je leven een andere richting hebben gegeven. We komen gedurende acht bijeenkomsten bij elkaar in een vaste groep van maximaal 7 personenen.

Het Levensvisiespel Ken jezelf is speelser van karakter: je gaat met jouw persoonlijke vraag op een denkbeeldige reis. Je maakt kennis met verschillende denkwijzes of filosofische stromingen, en krijgt inspiratie uit diverse mythen. Het gesprek met andere deelnemers brengt je ook op ideeën. De laatste van de zes etappes is het formuleren van jouw antwoord.

Ook voor organisaties

Denkkracht.nl geeft ook gesprekstrainingen, en begeleidt Socratische gesprekken en moreel beraden.

Kennismaken

Maak een afspraak voor een kennismaking.

Wednesday May 10th, 2023
Vorige
© Denkkracht.nl / drs. Peter Schmitz / Laatste update: