Peter Schmitz: filosoof, gespreksleider, dagvoorzitter

Peter Schmitz

praktisch filosoof

Mijn werk bestaat uit het leiden en voeren van filosofische gesprekken, zowel met particulieren als binnen organisaties. Thema's van deze gesprekken zijn onder andere: levensvragen, zingeving respectievelijk visie-ontwikkeling en samenwerking.

Verder organiseer ik cursussen filosofie, filosofische café's en gespreksgroepen Levensvragen.


Van september 2017 tot en met december 2019 heb ik veel praktische ervaring opgedaan als
gespreksleider en coördinator bij Bossche sferen, een project van Gemeente 's Hertogenbosch waar nieuwkomers in gesprek gaan met Nederlanders over waarden en normen. In 2021 is er een doorstart van dit project.

Sinds september 2020 werk ik als
vrijwilliger voor D3rde Verdieping ~ Hart voor zingeving. Met geestelijk verzorger Susanna Kamminga ben ik contactpersoon voor inwoners en organisaties binnen de gemeente Rheden. Mensen kunnen hier terecht voor gesprekken over zingeving en levensvragen.

Daarnaast ben ik
bestuurslid en webmaster voor de Vereniging voor filosofische praktijk - VFP. Een vereniging van allerlei typen filosofisch consulenten en practici.

Image

Drs. Peter Schmitz,
praktisch filosoof

Bestuurslid Ver. voor filosofische praktijk (Vfp)
(van dec 2020 tot maart 2022)

Peter Schmitz als gespreksleider

Gespreksleider bij Bossche sferen

De basis voor mijn filosofische praktijk is gelegd tijdens de studie filosofie in de jaren tachtig. De benodigde vaardigheden hiervoor heb ik vooral opgedaan in diverse workshops en trainingen, maar het meest in de opleiding tot Socratisch gespreksleider bij Hans Bolten & Kristof van Rossem.

Daarnaast workshops en trainingen gevolgd bij
Hans Bolten, Kristof van Rossem, Marlou van Paridon, de Internationale School Voor Wijsbegeerte in Leusden (ISVW), Dries Boele, en Erik Pool van La Scuola (Kralenspel).

Bioloog, filmer, ..., filosoof

In mijn eerste studie Biologie heb ik het vak onderwijskunde gevolgd en de studie-opdracht was om voor het vak Endocrinologie (zeg maar hormoonkunde) een dierproef te vervangen door een film met bijbehorende lessen. Daar is mijn liefde voor het maken van films geboren.

In die tijd was het makkelijk om na je afstuderen een tweede studie te beginnen. Ik heb uiteindelijk zo'n drie jaar Filosofie gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht.
Met name voor het vak Sociale filosofie heb ik veel werkgroep en colleges gevolgd. Daar is ook de kiem gelegd voor de praktische filosofie (dat toen in opkomst kwam via o.a. Gerd Achenbach in Duitsland en Adriaan Hoogendijk - met de filosofische praktijk in NL).

Bijzonder goede herinneringen heb ik ook aan mijn werkzaamheden voor
een jaarprogramma van Studium Generale rond allerlei aspecten van wetenschapsfilosofie. Mijn hoogtepunt was het vertalen en produceren van het toneelstuk Immanuel Kant van de Oostenrijkse schrijver Thomas Bernhard. Sindsdien is theater een passie.

In 1995 ben ik bij een communicatiebureau gaan werken met als specialisme interactieve media (CDi, Dvd, internet).

Daarna gewerkt als zelfstandig communicatie-professional.

Voorheen: communicatieprofessional

Ik ben ruim vijfentwintig jaar actief in het wereldje van de media en de communicatie. Ik heb veel geschreven en geredigeerd, en honderden bedrijfsfilms gemaakt. Daarnaast advies gegeven bij tientallen organisaties.

Opdrachtgevers waren zowel grote organisaties - multinationals, woningcorporaties en gemeentes en onderzoeksinstellingen, als kleinere adviesbureaus en ZZP'ers.

Mijn professionele weg is begonnen met het maken van een voorlichtingsfilm en het schrijven en regisseren van een grootschalige toneelvoorstelling voor het mbo tuinbouwonderwijs.

Dat laatste is misschien verrassend, maar in mijn (tweede) studie filosofie had ik ervaring opgedaan met het produceren van een theatervoorstelling voor Studium Generale. Dat vond ik magisch.

Daarvoor was ik vooral met muziek bezig (nog een half jaartje op het conservatorium gezeten), maar theater heeft me verder geleid naar het maken van films.

Belangstelling

Om compleet te relaxen maak ik graag lange wandelingen in de natuur. Of ik luister naar muziek, vooral jazz, geïmproviseerde muziek en modern klassiek.

De liefde voor theater is nooit weg gegaan. Ik heb meerdere toneelstukken geschreven en geregisseerd. Nu bezoek ik regelmatig voorstellingen in het theater.

Kwaliteiten

Ik ben:
- goed in luisteren
- analytisch
- een goede vragensteller
- creatief
- recht door zee
- vriendelijk
- geduldig.

Wijs?

Ik wilde als jonge knul al wijs worden.
Die ambitie heb ik nog steeds.
Ik weet niet in hoeverre dat tot nu toe is gelukt.


Wijs?

Ik wilde als jonge knul al wijs worden.
Die ambitie heb ik nog steeds.
Ik weet niet in hoeverre dat tot nu toe is gelukt.


© Denkkracht.nl / drs. Peter Schmitz / Laatste update: