Peter Schmitz: filosoof, gespreksleider, dagvoorzitter

Peter Schmitz

praktisch filosoof

De kern van mijn werk bestaat uit het leiden en voeren van filosofische gesprekken. Daarnaast organiseer ik cursussen filosofie, filosofische café's en gespreksgroepen Levensvragen. Daarnaast begeleid ik regelmatig particulieren en bedrijven.

Van september 2017 tot en met december 2019 heb ik veel praktische ervaring opgedaan als
gespreksleider en coördinator bij Bossche sferen, een project van Gemeente 's Hertogenbosch waar nieuwkomers in gesprek gaan met Nederlanders over waarden en normen. In 2021 is er een doorstart van dit project.

De basis voor dit alles is gelegd tijdens de studie filosofie in de jaren tachtig. De benodigde vaardigheden hiervoor heb ik vooral opgedaan in diverse workshops en trainingen, maar het meest in de
opleiding tot Socratisch gespreksleider bij Hans Bolten & Kristof van Rossem. Daarnaast workshops en trainingen gevolgd bij Hans Bolten, Kristof van Rossem, Marlou van Paridon, de Internationale School Voor Wijsbegeerte in Leusden (ISVW), Dries Boele, en Erik Pool van La Scuola (Kralenspel).

Image

drs. Peter Schmitz,
filosoof, gespreksleider

Peter Schmitz als gespreksleider

Gespreksleider bij Bossche sferen

Bioloog, filmer, ..., filosoof

Tijdens mijn eerste studie Biologie heb ik tijdens mijn doctoraal het vak onderwijskunde gevolgd en de studie-opdracht was om voor het vak Endocrinologie (zeg maar hormoonkunde) een dierproef te vervangen door een film met bijbehorende lessen. Daar is mijn liefde voor het maken van films geboren.

In die tijd was het makkelijk om na je afstuderen een tweede studie te beginnen. Ik heb uiteindelijk zo'n twee jaar Filosofie gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht.
Met name voor het vak Social filosofie heb ik veel werkgroep en colleges gevolgd. Daar is ook de kiem gelegd voor de praktische filosofie (dat toen in opkomst kwam via o.a. Gerd Achenbach in Duitsland en Adriaan Hoogendijk - 1e filosofische praktijk in NL).

In 1995 ben ik bij een communicatiebureau gaan werken met als specialisme interactieve media (CDi, Dvd, internet).

Daarna alleen nog als zelfstandig ondernemer gewerkt.

Wat vooraf ging

Ik ben ruim vijfentwintig jaar actief in het wereldje van de media en de communicatie. Ik heb veel geschreven en geredigeerd, en honderden bedrijfsfilms gemaakt. Daarnaast advies gegeven bij tientallen organisaties.

Opdrachtgevers waren zowel grote organisaties - multinationals, woningcorporaties en gemeentes en onderzoeksinstellingen, als kleinere adviesbureaus en ZZP'ers.

Mijn professionele weg is begonnen met het maken van een voorlichtingsfilm en het schrijven en regisseren van een grootschalige toneelvoorstelling voor het mbo tuinbouwonderwijs.

Dat laatste is misschien verrassend, maar in mijn (tweede) studie filosofie had ik ervaring opgedaan met het produceren van een theatervoorstelling voor Studium Generale. Dat vond ik magisch.

Daarvoor was ik vooral met muziek bezig (nog een half jaartje op het conservatorium gezeten), maar theater heeft me verder geleid naar het maken van films.

Belangstelling

Om compleet te relaxen maak ik graag lange wandelingen in de natuur. Of ik luister naar muziek, vooral jazz, geïmproviseerde muziek en modern klassiek.

De liefde voor theater is nooit weg gegaan. Ik heb meerdere toneelstukken geschreven en geregisseerd. Nu bezoek ik regelmatig voorstellingen in het theater.

Kwaliteiten

Ik ben:
- goed in luisteren
- analytisch
- een goede vragensteller
- creatief
- recht door zee
- vriendelijk
- geduldig.

Wijs?

Ik wilde als jonge knul al wijs worden.
Die ambitie heb ik nog steeds.
Ik weet niet in hoeverre dat tot nu toe is gelukt.


Wijs?

Ik wilde als jonge knul al wijs worden.
Die ambitie heb ik nog steeds.
Ik weet niet in hoeverre dat tot nu toe is gelukt.


Image
© 2020 Denkkracht.nl / drs. Peter Schmitz / Laatste update: