Poster-Boek_Dorpsgezichten

Opgenomen in een boek

Auteur: | Gepubliceerd op: | Categorie:

Een interview met mij is opgenomen in het boek Dorpsgezichten uit Ellecom. Voor wie echt alles over mij wilt weten. : ) De tekst luidt als volgt:

"Peter Schmitz

Twee enorme schilderijen van Rolant de Beer vullen de wand van zijn woonkamer. Naast een forse stier, het portret van twee geliefden. De man kijkt weg van de vrouw die met opgetrokken schouders naar hem kijkt. “Mijn relatie toentertijd”, veronderstelt Peter, "Rolant heeft dat kennelijk verwerkt in het schilderen”.

Peter (64) woont in een van de bejaardenhuisjes aan de Buitensingel. Kenmerk van de meeste bewoners van dat straatje is hun teruggetrokken leven en het tuinonderhoud.

“Welke idioot gaat nu zo ver van Arnhem in dat dorp wonen?”, dacht Peter toen hij 24 jaar geleden de woning kon huren. Tot dan woonde hij in Klarendal op een etage met veel Hollandse muziek op straat. De begane grond, tuin, rust, en de bossen in Ellecom bevielen hem. Peter groeide op in Veghel in een middenklasse gezin. Zijn vader werkte al bij een fietsenmaker toen hij 14 was. Via DAF, en weer een fietsenmaker, werd hij magazijnmeester. Zijn moeder werkte bij Philips en later bij een Hengelsportzaak. Haar vader had een timmer-/aannemersbedrijf. Hij verkocht ook doodskisten. Bij hem leerde Peter timmeren.

Peter ging wel studeren, in Utrecht: zeven jaar biologie, drie jaar filosofie, een half jaar conservatorium. Tijdens een jaarprogramma wetenschapsfilosofie maakte Peter een theaterproductie waarin muziek, wetenschap en filosofie samenkwamen. “Het mooiste wat ik ooit heb gedaan!” Hij besloot videoproducties te maken. Het werden vooral bedrijfsfilms en teksten in een concurrerende markt.

Toch bleef de filosofie hem trekken. Peter volgde opleidingen Socratische gespreksvoering. In 2017 kwam de omslag. Hij werkte twee en een half jaar als gespreksleider bij een vluchtelingenproject in Den Bosch. De idee was dat uitwisseling van normen en waarden tussen vluchtelingen en Nederlanders de integratie zou bevorderen. Het project draaide tot 2019. Tot Corona. Toen viel alles stil. Bijna.

Via zijn bedrijf Denkkracht.nl gaf hij al beginnerscursussen filosofie en nog steeds begeleidt hij een filosofisch café in Doesburg en een gespreksgroep in Eerbeek.

Naast Socratische principes (doorvragen totdat je jouw uitgangspunten helder ziet) hangt Peter aan het Stoïcijns ideaal: het bereiken van een staat van gemoedsrust, van tevredenheid. Het accepteren van een situatie zoals die zich aan je voordoet. “Zelfkennis is het begin van alle wijsheid, een cliché. Zelfkennis betekent inzicht krijgen", legt Peter uit. Jezelf bevragen: wat is er, waarom doe je dit, klopt het?

In mijn gesprekken gaat het over zingeving en levensvragen. Vandaar ook mijn belangsteling voor spiritualiteit. Ik streef geen eeuwigdurend geluk na. Dat bestaat ook niet. Geluk is een moment. Ook verliefdheid gaat over. Daaronder zit een andere laag. Die van acceptatie, respect, van liefde zo je wilt. Je leert relativeren, meerdere gezichtspunten te zien en niet dogmatisch te denken. Mensen zijn verschillend. Dat is op zich geen drama. Alleen wanneer je er zelf een drama van maakt. Dat betekent niet dat alles kan en mag. Respect en bijvoorbeeld democratische waarden houd ik overeind. Die koester ik zelfs. Filosofische gesprekken, die ik soms combineer met Zen Meditatie, helpen deelnemers hun worsteling met het leven te onderzoeken en datgene te accepteren wat je niet kunt veranderen. De gesprekken kunnen aanzetten tot actie om meer tevreden te worden met het leven”.

Terug naar Ellecom. “Ik ben blij dat ik hier woon. Echt ingeburgerd ben ik niet. Op zomerfeesten en partijen kom ik niet vaak. Mensen groeten mij soms, vaak ook niet. Ik ben een beetje buitencategorie, denk ik. Nu krijg ik meer behoefte aan contacten dichtbij. Ik denk erover lid te worden van de padelclub bij EDS bijvoorbeeld. En mijn tuin? Ik heb boompjes geplant en wilde bloemen. Het gras moet eigenlijk weg. Tuinieren is iets van lange adem en geduld, veel geduld."



© Interviewtekst: Henk de Jong
© Foto portret: Vincent Riemersma
Overig ©2023 Team Tourdeloer Ellecom

Het boek is à € 18,00 te bestellen via tourdeloer@mail.com of de lokale boekhandels in Velp en Dieren.

© Denkkracht.nl / drs. Peter Schmitz / Laatste update: