Certificaat-Opleiding-Socraticus-detail

'Opleiding tot Socraticus' met succes afgerond!

Auteur: | Gepubliceerd op: | Categorie:

De Opleiding tot Socraticus met succes afgerond.

Met gepaste trots kan ik melden dat ik de Opleiding tot Socraticus met succes heb afgerond.

De opleiders waren Hans Bolten en Kristof van Rossem, dezelfde twee docenten waarbij ik onder andere in 2015 de Opleiding tot Socratisch gespreksleider heb gevolgd.

Een Socratisch gespreksleider richt zich voornamelijk op het begeleiden van socratische of filosofische gesprekken met groepen. De Socraticus begeleidt filosofische of denk-gesprekken één-op-één.

De achterliggende filosofie en principes zijn voor beide gespreksvormen hetzelfde. De Duitse filosoof Leonard Nelson (1882-1927) ontwikkelde de basisvorm van het socratische gesprek. De verhalen over Socrates, die zo'n 2500 jaar geleden denkgesprekken voerde op de markt van Athene, en de inzichten van Immanuel Kant (1724-1804) waren zijn inspiratiebron. In de loop van de 20e eeuw zijn er door anderen (met name Gustav Heckmann) verbeteringen en varianten in de opzet van het socratisch gesprek bedacht.

Een van de meest recente varianten is het één-op-één denkgesprek. Ook daarvan zijn er ondertussen verschillende vormen verschenen. Veel vormen dragen een klinkende naam maar kennen geen doorwrochte methode die ook kan worden overgedragen. Bolten en Van Rossem blijven dichtbij de principes van Nelson en Heckmann, en hebben ondertussen (als enigen?) een didactisch verantwoorde visie op het tweegesprek ontworpen. Ongetwijfeld zal die in de loop van de tijd verder worden verfijnd.

De vaardigheden en kennis die nodig zijn voor het begeleiden van de twee soorten gesprekken (met de groep of individueel) overlappen elkaar grotendeels. De dynamiek is echter totaal anders in een groepsgesprek dan in een denkgesprek tussen twee personen. Vandaar dat ik het nodig vond de puntjes op de i daarvan verder te trainen.

Je bent van harte uitgenodigd om een en ander zelf te ondervinden.

© Denkkracht.nl / drs. Peter Schmitz / Laatste update: